Ştirile RMphotography

Încă un vârf din Himalaya excaladat în premieră naţională. Un alt vis al alpiniştilor clujeni s-a împlinit!

Posted in SOCIAL by RMphotography on 22/10/2011

 

Ultimele trei săptămâni trăite la peste 3.000 de metri altitudine.

 

Vlad Căpuşan, Lea Urs şi Joco Biro şi-au petrecut  în ultimele trei săptămâni aproape tot timpul la altitudini de peste 3.000 de metri, timp în care şi-au încercat norocul cu ultimul lor obiectiv din această expediţie înHimalaya: Vârful Kusum Kangharu cu o înaltime  de 6.370 de metri. Acest vârf nu a mai fost excaladat până acum de nici un român iar traseul a fost unul extrem de  dificil, plin de adrenalină  şi de surprize.

 

Din păcate condiţiile meteo şi oboselala acumulată au început să-şi spună cuvântul în această etapă finală a expediţiei iar pe vârf, de această dată, a reuşit să ajungă doar liderul echipei in vârstă de 21 de ani. El a fost susţinut puternic de coechipierii săi care au întâmpinat probleme de sănătate,  un obstacol serios în calea ultimului lor vis.

 

Surprize periculoase la 4.700 şi  6.300 de metri: probleme de sănătate, avalanşe şi crevase! Tinţa este supravieţuirea!

 

Fiecare dintre cei trei alpinişti au avut parte de surprize neplăcute în această parte a exediţiei. Durerea de spate şi de rinichi l-au forţat pe   Joco Biro  să se întoarcă din drumul spre  vârf şi să rămână în cortul situat  la acele altitudini ameninţătoare. “Pot să zic că a fost un moment în care trebuia să iau o decizie importantă , era cea mai grea hotărâre, pe care am luat-o în întreaga expediţie.Trebuia să aleg şi cu capul dar şi cu sufletul, era evident că fizic aveam dificultăţi în a continua. Aveam nişte dureri cumplite de spate şi la nivelul rinichilor. Fără îndoială continuarea în acest mod ar fi pus viaţa şi siguranţa echipei în pericol.”

 

La 6.040 de metri, după o noapte petrecută sub un acoperiş de zapadă, şi Lea a avut parte de acelaşi gen de surpriză, iar câteva ore mai tarziu locul unde s-au adăpostit a fost spulberat de o avalaşe; din fericire aceasta  nu i-a prins pe cei doi alpinişti.

 

Vlad a continuat excaladarea  singur, a fost mult mai greu dar şi-a văzut visul nu doar cu inima ci şi  cu ochii: “…Nişte emoţii ireale  mi-au trecut prin tot corpul , eram desupra norilor, pe un vârf la care doar visasem. Aveam în faţa mea toată Himalaya:  Everest, Lhotse,  Nuptse,  Amadablam, Makalu,Cho Oyu …  am rămas fără cuvinte… îmi trăiam visul suprem.”. Asta l-a convins să trecă peste faptul că a fost foarte aproape de moarte:  el a căzut  într-o crevase din care a resuşit instinctiv să se salveze.

 

Munca în echipă:  îngrijorări, gesturi frumoase şi sacrificii!

 

Deşi liderul echipei e singurul care a păşit pe vârful muntelui, această fază a expediţiei a constat în  multă muncă în echipă, sacrificii  şi multe momente în care au  luptat pentru ca fiecare dintre ei să supravieţuiască în faţa capriciilor muntelui.

 

Un  alpinist cu visul  împlinit continuă cu dorul românului de a fi acasă.

Dacă vă întrebaţi  ce o fi în capul singurului român care a urcat vârful Kusum Kanguru   puteţi citi în continuare:  “…Mama a terminat ciorba de fasole cu ciolan. În bucătărie mirosul e ireal. Pe masă farfuria cu ceapă roşie stă aşezată chiar lângă pâinea proaspătă pe care sora mea tocmai a pus-o.
Cele 4 farfurii albe sunt pregătite cu serveţele colorate iar tata pregăteşte un vin roşu şi cu un gest magic îmi umple paharul.Toată bucătăria este înţesată de un abur cald cu un miros afumat inconfundabil.
Mintea îmi fredonează tăcut…”On the turning away”- Pink Floyd… în scurt timp , retina mi se umple de un roşu aprins, iar faţa mi se încălzeşte simţitor. Deschid ochii.  Soarele îmi răsare în faţă de după Mera Central. Eram în   a 3a  zi  într-un bivuac la peste 6.000 pe faţa Sud-Estică a vârfului Kusum Kanguru. Totul a început cu un vis iar acum se termină cu un visul de-a mă întoarce acasă….”
De Georgiana Hinoveanu

Sursa foto: Vlad Căpuşan

Anunțuri

2 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

  1. ionu said, on 29/10/2011 at 21:35

    Cat de minunata e creatia lui Dumnezeu :X superb

  2. marin said, on 23/10/2011 at 21:07

    suuper!
    bravo clujenilor!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: