Ştirile RMphotography

Taxa auto din 2008 este ilegala, a decis Curtea Europeana de Justitie

Posted in SOCIAL by RMphotography on 07/04/2011

Taxa de prima inmatriculare incalca legislatia Uniunii Europene intrucat produce un dezavantaj la vanzarea masinilor second-hand din alte state pe teritoriul Romaniei, arata Curtea de Justitiei a Uniunii Europene.

Pozitia institutiei a fost exprimata dupa ce o instanta romaneasca i-a solicitat Curtii de Justitie a Uniunii Europene un punct de vedere intr-un dosar in care un sofer roman a dat statul in judecata pentur perceperea taxei auto.
In textul publicat pe site-ul institutiei, se arata ca taxa auto din Romania are ca efect descurajarea importului si punerea in circulatie a vehiculelor de ocazie cumparate in alte state membre, fapt ce contravine dreptului comunitar.
Curtea aminteste ca dreptul Uniunii interzice fiecarui stat membru sa aplice produselor celorlalte state membre impozite interne mai mari decat cele care se aplica produselor nationale similare. Aceasta interdictie vizeaza garantarea neutralitatii depline a impozitelor interne fata de concurenta dintre produsele care se afla deja pe piata interna si produsele din import.
Taxare pentru toate masinile SH, inclusiv cele din Romania, sau deloc
In continuare, Curtea constata ca regimul de impozitare instituit prin reglementarea romana nu face vreo deosebire nici intre vehicule in functie de provenienta lor, nici intre proprietarii acestor vehicule, in functie de cetatenia sau nationalitatea lor. Astfel, taxa este datorata independent de cetatenia sau nationalitatea proprietarului vehiculului, de statul membru in care acest vehicul a fost produs si de faptul ca vehiculul a fost cumparat pe piata nationala sau importat.
Autoritatile spun ca, desi actuala forma a taxei de poluare a fost acceptata de Comisia Europeana, nu pot estima impactul pe care il poate avea decizia curtii de la Luxemburg.

Decizia de astazi spune ca autoritatile romane incalca legislatia europeana pentru ca dezavantajeaza vanzarea autoturismelor second-hand din tarile europene pe teritoriul Romaniei. Si asta in timp ce autoturismele de pe piata interna, din aceeiasi categorie nu sunt taxate suplimentar. Conclucia curtii europene poate crea un precedent. Soferii care au achitat in trecut aceasta taxa pot si ei sa dea statul in judecata si sa ceara banii inapoi.

Cum se aplica aceasta decizie in Romania?
Curtea Europeana de Justitie, este institutia juridica a Comunitatilor Europene. Deciziile sale sunt obligatorii pentru instantele de judecata din Romania, astfel ca fiecare roman care da in judecata statul pe aceasta tema, va castiga folosindu-se de prevederea data astazi.
Taxa auto va trebui modificata sau desfiintata
Potrivit dreptului Uniunii Europene, autoritatile din statele membre sunt obligate sa protejeze drepturile conferite de aceste hotarari cetatenilor, inlaturand aplicarea oricarei dispozitii contrare din dreptul intern, indiferent daca este anterioara sau ulterioara normei comunitare.
Cazul Tatu, cel care a dus la aceasta hotarare
Domnul Tatu locuieste in Romania si a cumparat un automobil de ocazie in Germania, in iulie 2008, la pretul de 6.600 de euro. Acest vehicul avea o capacitate cilindrica de 2.155 cm3 si respecta norma de poluare Euro 2. Fabricat in 1997, vehiculul respectiv a fost inmatriculat in Germania in acelasi an.
Pentru a putea sa inmatriculeze acest vehicul in Romania, domnul Tatu a trebuit sa plateasca suma de 7.595 de lei (aproape 2.200 de euro) ca taxa pe poluare.
Apreciind ca taxa este contrara dreptului Uniunii, domnul Tatu a solicitat restituirea sumei platite. Astfel, acesta invoca faptul ca taxa este incompatibila cu dreptul Uniunii, intrucat este aplicata tuturor vehiculelor de ocazie importate in Romania dintr-un alt stat membru si inmatriculate pentru prima data in Romania, in conditiile in care, in cazul vehiculelor similare deja inmatriculate in Romania, aceasta taxa nu este aplicata cu ocazia revanzarii lor ca vehicule de ocazie.
Tribunalul Sibiu, sesizat cu litigiul, adreseaza Curtii de Justitie intrebari cu privire la compatibilitatea acestei reglementari cu dreptul Uniunii. Prin hotararea pronuntata astazi, Curtea aminteste ca dreptul Uniunii interzice fiecarui stat membru sa aplice produselor celorlalte state membre impozite interne mai mari decat cele care se aplica produselor nationale similare.
Aceasta interdictie vizeaza garantarea neutralitatii depline a impozitelor interne fata de concurenta dintre produsele care se afla deja pe piata interna si produsele din import.
In consecinta, Curtea apreciaza ca dreptul Uniunii se opune ca un stat membru sa instituie o taxa pe poluare aplicata autovehiculelor cu ocazia primei lor inmatriculari in acest stat membru, daca regimul acestei masuri fiscale este astfel stabilit incat descurajeaza punerea in circulatie, in statul membru mentionat, a unor vehicule de ocazie cumparate in alte state membre, fara insa a descuraja cumpararea unor vehicule de ocazie avand aceeasi vechime si aceeasi uzura de pe piata nationala.

SURSA:MEDIAFAX

Anunțuri

5 răspunsuri

Subscribe to comments with RSS.

 1. V. Borcea said, on 12/04/2011 at 21:38

  Il Rog pe Dl Radu Morea sa-mi scrie un eMail. Vreau sa aflu un detaliu.
  Cu stima

 2. Marius said, on 11/04/2011 at 10:00

  Casa de avocatura Coltuc, initiatoarea petitiei si a grupurilor STOP TAXEI DE POLUARE!, are sute de dosare pe recuperarea sau evitarea platii taxei de poluare.

  Anularea taxei de poluare se obtine nominal numai in instanta si nu obliga statul roman la anularea acesteia. Deci trebuie sa va cereti in instanta acest drept, sansele de castig ca urmare a deciziei CEJ fiind aproape de 100% .

  Daca vreti sa apelati la noi onorariul este de 500 RON/masina!
  Pentru mai multe masini exista posibilitate de negociere a onorariului !

  Pentru mai multe detalii ne puteti contacta la avocat[at]coltuc[punct]ro 0745150894
  Va multumim!

 3. johanes said, on 10/04/2011 at 21:18

  Taxa se refera si la masinile noi din afara ?

  • radumorea said, on 10/04/2011 at 21:22

   da, pt ca se aplica tutror masinilor care se inscriu pt prima data in romania cele care le cumperi din ro majoritatea au taxa asta inclusa in pret (evident ca e doar de forma)

 4. Valentin Pricope said, on 08/04/2011 at 06:41

  Imi pare rau, dar nu cred ca ii pasa cuiva din guvern despre legalitatea sau ilegalitatea acestuii fapt. Acest lucru este evident pentru strea in care ne aflam.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: