Ştirile RMphotography

Csibi Barna – Salutari din Abrudul lui Avram Iancu

Posted in TIMP LIBER by RMphotography on 25/03/2011

Ninci (deloc) cuvinte  introdus io.
Salutări de la Abrud minden kinek,(tuturor)
De magradean
„- Edes mama,(mama scumpa se ştii că io estem bine, lucrez aicea la Abrud, la Ţara Moţilor, nu la Ţara Secuiasche. Sint sanatos, numai un ochi vinet am la mine, albastru, che am chezut pe scara de la birou. Es(si) am şi nişte dungi la gât, m-a strâns de la cravata. Şi mai am o mina în gips, che mi-am prins la uşa de la casa unde m-a pus astia, care nu are geamuri.
În rest nincs(nu este) problema edes mama.(mama scumpa)
Motzii e buni la mine, invatza la io romaneşte. Am invaţat imnul la ei „Treiasche duhul lui Iancu”. Am invaţat pe tot. Greu. Foarte greu. Au spus colegii de birou să ştiu la imn pe de rost şi noaptea ca pe Tatăl nostru. Nu ştiu cine e tatăl la ei, dar am inveţat la imn tot. O se îl chint şi la ţine chind ajung acase la Harghita Megyei. Dache mai ajung.
Am inveţat şi alt chintec,  obligatoriu minden reghel(in fiecare dimineata) aicea la ei, „Iancule mare”. Plecut la mine ioi ioi, se chintem cu toţii la masa, chind bem palinka. Es(si) mult palinka bem noi. De prune. Şi io şi ei. Şi chintem şi inveţam romaneşte. Ei pe mine, mai ales.
Place la mine la Abrud nagyan .(foarte mult)
Mai ales che de trei zile poci minca mai bine. Che nu mai am doi dinţi. Am perdut undeva. Chind am chezut pe scaun de la birou. Birou mic. Am martori, che mai ierau acolo Nelu, Avram, Todor, Mihai, Radu es(si) popa de la Abrud. Care a citit  Biblie şi avea şi egy nagy(o mare) luminare. Che era intuneric. Popa nu o dat. Nu, iel nu. Iel spunea la ei „nu dati la fatza che se vede, la oase”. Es(si) am luat apoi scaunul in dintzi. Şi Toma era la birou şi avea un furciu la iel. Simpaticus ember.(individ) Ascuţit furciu.  Plimba pe la ochii la mine.
Bun popa asta cu io. Citit Biblia pentru mine. Chind am deschis ochii o zis che nu mai trebe la luminare. Dar nu  arunche, che cine ştie.
Draghe anyukam,(mamica mea) in rest e bine.
Am obişnuit aicea, cum zicea vecinul Onofrei, ca megarul. Nen tudom(nu stiu) a cui este magarul. „Apa, paie şi bataie”.
Mai am cinci luni şi jumetate şi vin acase, mama.
Repede trece.
Dupe ce am ieşit de la urgenţa a fost legyob(destul de bine/mai bine) la mine. Nu dureau toate oasele. De la reumatism, zicea doctor. La munte la Apuseni e mai frig che la noi.
Treiasche Avram Iancu! (Aşe tre se strig de trei ori pe zi)
Avram Iancu boratom (frate)most(acum) la mine este.
Pusilok anyukam(te pup mamica mea) Csibi Barna”.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: