Ştirile RMphotography

Codul muncii 2011 UPDATE

Posted in SOCIAL by RMphotography on 15/12/2010

După ce ne-au pus pe jar, lăsându-ne să înţelegem că vom deveni sclavi la serviciu, guvernanţii au schimbat proiectul noului Cod al Muncii. Noile modificări, care vin în sprijinul angajatului, ar urma să fie aprobate săptămâna viitoare. Iată câteva din ele.

foto: Shutterstock

  • Programul de lucru nu poate depăşi, legal, 48 de ore pe săptămână, cu tot cu orele suplimentare, fără a mai da posibilitatea angajatorului de a modifica după bunul lui plac durata timpului de muncă, aşa cum era prevăzut iniţial.
  • Salariaţii care lucrează noaptea vor primi un spor la salariu de minimum 15% pentru fiecare oră de lucru prestată.
  • Dacă până acum patronul putea să-şi ţină angajatul în perioadă de probă şi să-l amăgească spunându- i că abia după teste îşi va intra în drepturi, de anul viitor situaţia s-ar putea schimba. Angajatorul va avea obligaţia de a încheia contract de muncă încă din prima zi de lucru, îi va acorda salariatului toate drepturile, inclusiv leafa completă. În plus, perioada testărilor nu poate să dureze mai mult de 45 de zile pentru funcţii de execuţie şi 120 de zile pentru cele de conducere.
  • Perioada de preaviz se modifică în favoarea angajatorului. De la 15 zile lucrătoare, aceasta se va prelungi la 20 pentru cei cu funcţie de execuţie şi la 45 de zile pentru cei din conducere.
  • Vestea cea mai proastă însă vizează concediul de odihnă. Perioada minimă de odihnă obligatorie, mai precis numărul de zile pe care un angajat le poate lua legate, pe an, s-a scurtat de la 15 zile lucrătoare, la 10.

Salariaţii din România se tem că anul viitor îşi vor pierde locurile de muncă

Tinerii români se tem că ar putea să-şi piardă locul de muncă în următoarele şase luni. Potrivit unui raport Eurofound, realizat în mai multe state ale Uniunii Europene, peste 30% din angajaţii sub 30 de ani sunt înspăimântaţi de perspectiva de a rămâne fără job, în timp ce aceia care au peste 50 de ani sunt mai liniştiţi.

Aproape trei sferturi din românii care în prezent au un serviciu sunt conştienţi că le-ar fi foarte greu să-şi găsească un alt job în această perioadă dificilă din punct de vedere economic.

 

 

sursa: libertatea.ro

 

Anunțuri

Un răspuns

Subscribe to comments with RSS.

  1. loloomologu said, on 28/02/2011 at 20:53

    astept noutati despre noul cod al muncii.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: